dimarts, 5 de desembre del 2017

LES EINES DE TREBALL A L'ECO HORT


  LES EINES DE TREBALL A L'ECO HORT



Llaurar la terra, voltejar, regar, plantar o podar.
El treball de l'hort és dur i requereix esforç i dedicació. Per treballar hi són indispensables certes eines i utensilis, com pales, rasclet, mànega o aixades. Aquests i altres instruments de treball han d'estar sempre a punt per utilitzar-se. Per a això, és molt important netejar-los i guardar-los secs després del treball diari. No obstant això, el seu ús depèn de les dimensions de l'hort, el tipus de sòl i el sistema de cultiu.

Un dels treballs que han fet els nostres alumnes de la bàsica és aprofundir i conéixer tots estos utensilis, els han tret del magatzem, netejat, ficat a punt ...i han començat a utilitzar-los a l’eco hort.
En esta primera fase d' acondicionament del terreny, disseny i construcció de les jardileres este contingut ha sigut fonamental i l’han treballat als àmbits i al terreny pròpiament.


Ací tenim un vídeo dels alumnes en fase de construcció de l'eco hort utilitzant eines de l'hort.



Pala. S'empra per al treball del sòl, excavar bancals o transportar terra o abonament. Per treballar un sòl pesat i humit, la millor opció és una pala d'acer inoxidable. Si la labor és transportar sorra o grava, cal triar una pala de puntejar, més llarga i fina que una normal. En cas que el terreny sigui pedregós, cal recórrer a les dents d'una pala dentada.

Aixada. Aquesta versàtil eina té un de les seves vores afilat, per la qual cosa és molt útil per cavar terres toves, desbroçar, realitzar clots, moure xicotets munts de sorra o ciment i plantar o moure terrossos (masses compactes de terra), entre altres labors. L’aixà més gran és més apropiada per trencar terra dura i plantar i recol·lectar tubercles i arrels. L’aixadeta és molt útil per eliminar les herbes més petites i les males herbes o aplanar el sòl.

Guants. Imprescindibles per protegir les mans dels frecs, corts, cops i del contacte amb productes.

Pulverizador o sulfatadora. Molt pràctic per aplicar tractaments.

Rastell. Aquest instrument dentat facilita la pesada tasca de llevar còdols de superfície. També és idoni per recollir fulles, gespa tallada o amuntegar mala herba.

Regadora. En l'hort és molt pràctica per regar petites àrees o en casos puntuals, com el moment del trasplantament. No obstant això, per regar de manera més còmoda les plantes i arribar allí on no s'arriba amb altres procediments, la millor opció és una mànega.

Tisores. Imprescindibles per podar i recol·lectar hortalisses, també es poden utilitzar per despuntar tiges en preses i albergínies, entre altres treballs.

Plantador: eina en forma de punxó que serveix per trasplantar.
Mànega: tub flexible que serveix per regar. 
 
Carretó: per transportar materials .
Serra: eina que serveix per serrar branques gruixudes. 
 
Tisores de podar: eina que serveix per tallar branques poc gruixudes.
Guants de jardiner: guants que serveixen per protegir les mans alhora de realitzar qualsevol treball.
Senalla: cabàs que serveix per contenir i transportar terra, adob, la collita,... 
 
Corda de jardiner: és una corda que es troba agafada per tots dos extrems per unes estaques, la qual facilita la creació de les fileres per al cultiu.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada