dimarts, 30 de gener del 2018
Hem començat a plantar al nostre eco-hort : Carabasses i Faves.


Començar a plantar en l’hort sempre és un moment especial... Però sembrar no és tan senzill com sembla hi ha una serie de qüestions que hi ha que decidir.
La llavor està preparada per sobreviure molts anys abans de germinar. En certa manera està com adormida. Per a trencar aquest son i començar a germinar cal que tinga humitat i una temperatura adequada.
Al nostre cas les llavors de carabassa ens havien germinat dins la carabassa!!! ( Es trobarien a una temperatura més be càlida de l'ordre de 20-25ºC.).
De la llavor ix una planteta que té unes fulles embrionàries diferents de les fulles normals, són els cotilèdons. Aquesta planteta incipient s'anomena plàntula i en la majoria d'hortalisses te dos cotilèdons.
Durant els primers dies la plàntula és molt delicada i cal vigilar especialment no s'asseque el substrat. A la classe de bàsica l’alumnat va preparar un xicotet hivernacle amb recipients preparats amb cotó en pèl per a evitar la dessecació. I d’ahí, fet el planter ... a la jardilera!! En el cas de les llavors de carabassa han trasplantat quan les arrels ja havien colonitzat tot el recipient ple cotó en pèl.
Amb les faves:
Les faves les han plantades fora de temps, però l’assessorament dels nostres «sabis» , el iaios, iaies, pares i mares ha sigut fonamental per a animar-nos i no tenir por!!
La planta és anual, i arriba fer uns 60 o 80 cm d'alçada. Per a plantar-la, es fan forats d'uns 3 o 5 cms per cada llavor de fava, deixant un espai d'uns 30 a 50 cms entre planta i planta. A dins de cada forat es posen tres o quatre faves que prèviament s'hauran posat en remull perquè germinen. Després es cobreixen lleugerament de terra. Per a saber on està cada planta, es clava un pal o una canya.
No cal regar immediatament ja que les teníem en remull i conservaven humitat. Els brots de la planta, comencen a treure el cap després d'unes dues setmanes. S'ha de procurar que tinguen aigua, amb un rec moderat però regular. Quan floreix s'ha d'evitar l'excés de rec perquè pot afectar la collita. L’alumnat de la bàsica de 2n d’electricitat anirà calçant la planta a mida que creix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada